Seguidors

dissabte, 21 de gener de 2012

EL CARNESTOLTES


El Carnestoltes és el personatge que representa aquestes festes, neix a Catalunya al segle XVII o més ben dit, els primers escrits provenen d'aquest segle. En el temps pre-quaresmal, els nostres pagesos construïen amb uns pantalons i una camisa vella farcits de palla i amb un tarot al cap i un nas llarg. El penjaven al paller i allí restava fins el dimecres de cendra, que el cremaven com a símbol de la fi d'aquest període. Sembla que fou a mitjans del segle passat que amb el resorgiment del Carnestoltes a Barcelona s'instaurà el ninot tret de la nostre pagesia com a Rei de la Gresca, i com sempre al final d'aquesta festa s'acaba amb la mort i el testament del Carnestoltes.

clica la imatge







Tradicionalment el dijous gras o dijous llarder era el primer dia del Carnaval, tot i que actualment en nombroses poblacions la festa s’ha ampliat en el nombre de dies de celebració.És tradició menjar la botifarra d’ou en aquest dia a més d’altres de semblants com la blanca o la negra. També és costum menjar truita de botifarra. A l’hora d’esmorzar, per postres o per berenar, en els carnavals més autòctons es menja la coca de llardons.Antigament, per Dijous Gras era tradició que els escolars, des de Cap d’Any fins el Dijous Llarder, recollissin tots els diners que podien. Avui trencaven la guardiola i anaven a fer un bon berenar amb els companys, a base de truita amb botifarra i formatge per postres.
Joan Amades comenta que, a finals del segle XVIII, pel Dijous Llarder, era habitual que els venedors del mercat simulessin batusses alineats en dos grans grups. D’una banda, els carnissers, budellers, tripaires, cansaladers, pollaters i ouaires, aquells qui venien les menges prohibides durant la Quaresma; de l’altra, els venedors de carn magra, peixaters, marmanyeres, verdulaires i fruiters. Els dos grups de comerciants s’esbatussaven simbòlicament en el que era una fidel plasmació de la tensió existent entre el Rei Carnestoltes i la Vella Quaresma.
























































5 comentaris:

 1. Uau Mònica! Quina mà de recursos que ens has presentat. Ens seran molt útils. Gràcies!! No sé ni per on començar.

  Una abraçada.

  ResponElimina
 2. Gràcies Joel per visitar el bloc!

  ResponElimina
 3. Moltes gràcies Mònica per aquesta recopilació, la veritat que ens has facilitat feina!
  I moltíssimes gràcies per ficar el meu enllaç!
  Una abraçada*

  ResponElimina
 4. Ostres, n'has penjat una bona pila! Moltes gràcies per la feina de recerca que fas i per compartir-la amb tots nosaltres.
  Salutacions.

  ResponElimina