Seguidors

dimarts, 1 de novembre de 2011

PROJECTE " ELS CARGOLS"Un dels cargols més coneguts és el cargol de terra (Helix Aspersa).
La closca és de color marronós amb franges més fosques. Pot arribar a fer entre 20 i 40 mm segons les zones.
Menja fulles tendres i sucoses, especialment quan estan humides per la pluja o la rosada nocturna.
Tot i que el cargol té els dos sexes, cal que s’aparelli per produir-se la fecundació.
Posa els ous (entre 10 i 100) en un forat d’uns 7-8 cm que excava al terra.
Les cries neixen un mes després i van creixent lentament.
Viuen en molts llocs diferents; els podem trobar tant en horts com en conreus.
S’amaga sempre que les condicions no són favorables. Surt quan hi ha humitat i s’arrossega sobre el seu peu deixant anar una bava llefiscosa que li permet desplaçar-se lentament.
Viu uns 4 o 5 anys.
És molt apreciat per la seva carn. És cultivat en granges de cargols.


EL CARGOL ÉS UN MOL·LUSC GASTRÒPODE PULMONAR. ÉS A DIR, ÉS UN ANIMAL SENSE ESQUELET INTERN QUE ES DESPLAÇA ARROSSEGANT-SE SOBRE EL VENTRE I TÉ LA RESPIRACIÓ PULMONAR.
EL COS DEL CARGOL ESTÀ FORMAT PEL CAP I EL TRONC.
EL CAP ES DISTINGEIX PER LA PRESÈNCIA DE 4 TENTACLES. ALS TENTACLES LLARGS TENEN ELS ULLS I ELS TENTACLES CURTS ELS UTILITZA PER ENSUMAR I PALPAR.
EL TRONC ESTÀ FORMAT PER LA CONQUILLA O CLOSCA, QUE ES RECOLZA SOBRE UN MÚSCUL ALLARGAT QUE S’ANOMENA PEU I QUE ÉS LA PART QUE ÉS FORA DE LA CLOSCA QUAN L’ANIMAL ESTÀ EN ACTIVITAT.

LA CLOSCA DEL CARGOL ESTÀ FORMADA PER UNA SUBSTÀNCIA QUE FABRICA EL PROPI CARGOL. QUAN AQUESTA SUBSTÀNCIA ENTRA EN CONTACTE AMB L’AIRE SE SOLIDIFICA I D’AQUESTA MANERA ES FORMA LA CLOSCA. QUAN LA CLOSCA ES TRENCA EL CARGOL TORNA A FABRICAR AQUESTA SUBSTÀNCIA.
EXISTEIXEN MOLTS TIPUS DE CLOSQUES, DE DIFERENTS FORMES, TAMANYS I COLORS.
QUAN EL CARGOL CREIX TAMBÉ CREIX LA SEVA CONQUILLA. AQUESTA TÉ FORMA D’ESPIRAL CAP A LA DRETA. EN ALGUN MOMENT EL CARGOL CONSTRUEIX UN REFORÇ AL VOLTANT DE L’OBERTURA DE LA CONQUILLA, DEIXA DE CRÉIXER I COMENÇA A REPRODUIR-SE.
DINS LA CONQUILLA AMAGA TOTES LES SEVES ENTRANYES, COM EL COR, PULMONS, FETGE, APARELL DIGESTIU, ETC
AL COSTAT DRET SOTA LA CONQUILLA HI HA UN FORADET PER ON RESPIRA I TAMBÉ PER ON ELIMINA ELS EXCREMENTS.
clica la imatge per veure el contePER FER UN TERRARI
Materials necessaris:
Un recipient de plàstic transparent o vidre amb tapa, sorra o sauló, terra, branquetes i pedres. També poden posar-hi alguna planta herbàcea.
Muntatge del terrari:
Es posa al fons del terrari una capa de sorra o sauló, que ens servirà de drenatge. A continuació i posem al damunt la capa de terra d'uns 5 cm en un extrem i uns 10 cm a l'altre i repartim o clavem les branquetes posant-hi també les pedres. Sembrarem les llavors d'herbàcea o bé plantarem alguna herbàcea.
Funcionament i manteniment del terrari:
Els cargols són uns animals que es poden conservar sense problemes ja que si no s'alimenten s'operculen i resisteixen mesos. Les plantes es reguem diàriament amb un polvoritzador tant com per què tinguin aigua les plantes com humitat els cargols. Si amb les herbes no tenen suficient aliment es poden posar fulles d'enciam rentades i sense eixugar, espinacs, bledes, talls molt prims de pastanaga, etc.
És important posar-hi calci per a les conquilles dels cargos, això es pot fer posant clofolles d'ou triturades. clica la imatge per veure el conte
1 comentari:

  1. Me encantó este proyecto, está muy completo e interesante. Felicitaciones!

    ResponElimina